Waarom Mediteren

Het is een integrale vaardigheid geworden in elke vorm van persoonlijke ontwikkeling of therapie. Mediteren heeft een veel diepere potentie. De huidige tijd dwingt ons tot diepe reflectie.
We weten genoeg, technologisch zijn we ver ontwikkelt maar emotioneel ondermaats.
We worden nog steeds geleefd door miljoenen jaren oude brein-reflexen.

We hebben nood aan wijsheid, wat voor mij de combinatie is van inzicht en liefde.

Honderdduizend jaren van overleving, stress en onrust hebben zich diep genesteld in ons verkrampte zenuwstelsel. Om nog niet te spreken over de duizenden jaren collectief trauma (oorlog, rampen) voeg daar nog de familiale trauma’s bij in combinatie met de rat-racende maatschappij, ik hoef hierbij geen tekening meer bij te maken, zonder naar binnen te keren worden we simpelweg geleefd.

Kiezen voor Meesterschap

Meesterschap houdt in dat wij zelf bepalen waar onze aandacht naartoe gaat. We maken de diepe schift van gewoonte naar keuze – vrijheid.

De meesten onder ons zijn permanent gestrest, de druk op de werkvloer, de chronische angst als knagend ongrijpbaar gevoel dat er elk moment iets mis kan gaan, voor elk moment gewapend dienen te zijn, we staan niet in ons eigen leven, maar eerder met een half been in een dreigende burn-out.

Ons brein projecteert geluk en rust steeds in de toekomst. De tragedie is dat toekomst niet bestaand is, er is alleen het NU moment . En wat als, we op een bepaald moment onze laatste adem uitblazen beseffende dat we écht leven gemist hebben.

Je keuze is nu…

Kom tot leven

Lopen we op straat, doorheen kantoor of school, overal zie je mensen verzonken in gedachten. Hun gelaatsuitdrukking spreekt boekdelen, je kan er de stress, de gejaagdheid van aflezen. Het voelt helemaal niet fijn, velen onder ons zijn helemaal niet aanwezig en leven als het ware chronisch buiten zichzelf. Wat verbinding met elkaar helemaal uitsluit.

Meditatie is een proces van tot leven komen, we beleven het huidige moment. Het brengt ons naar innerlijke rust, naar duurzaam geluk, naar het volle leven ontvangen, naar bepalen hoe we ermee omgaan.

Elke vorm van aandachtraining heeft tot doel dieper te ervaren, het plaatst ons middenin het leven.

Echte meditatie is dat we meer zien, meer voelen, meer be-leven. We gaan meer van het leven in ons houden. Als je niet met je innerlijke kan zijn, kan je niet in het leven staan.

Het leert ons de kunst van zien en echte liefde, het traint fundamenteel in bewustzijn en liefde.
In mijn beleving is er de zuivere waarneming, het bewustzijn en Liefde.

Kunnen we vanuit ons hart zijn, bij wat we in ons waarnemen?
Kunnen we met warmte en in mildheid kijken naar onze angst, woede, jaloezie, eenzaamheid, wantrouwen? De wijsheid erin zien voorbij…
Zuiver bewustzijn – zonder oordeel
Meditatie gaat over het hart, het is de plek van universele integratie, van liefhebben.

Voeg liefde bij inzicht en we komen tot werkelijke wijsheid.

Wetenschappelijk onderzoek toont een breed scala aan gezondheidsvoordelen bij meditatie. Meditatie is de noodzakelijke vaardigheid in het helen en de heropleving van liefde, zorg en mildheid binnen onze huidige maatschappij. Zodat we ons menselijk evolutionair potentieel kunnen vervullen.

Het is tijd voor echt leven.

Van Hart tot Hart
Veronique Wittezaele
www.zijn.be